Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.11.2024 10.35

Lapsen oikeus oppimiseen edellyttää myös vanhemmilta paljon - miten Varha tukee vanhempia?

Avainsanat:

Vanhempia tukemalla tuetaan myös lapsen koulunkäyntiä. Varhassa on erilaisia palveluita mm. kouluissa tai perhekeskuksissa, joilla autetaan myös vanhempia.

Saan oppia ja saat oppia

Lasten oikeudet ovat perusoikeuksia, joita kaikkien aikuisten tulee tukea. Tällä viikolla vietettävän lapsen oikeuksien viikon teema on lapsen oikeus oppimiseen. Oikeus oppimiseen liittyy vahvasti muihin lasten oikeuksiin, lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan mm. lasta ei voi syrjiä, kaikista lapsista on pidettävä hyvää huolta, lapsilla on oikeus terveyteen ja oikeus osallistua. Jos oikeudet eivät toteudu, vaarantuu myös oikeus oppia. Lasten hyvinvointia kuormittavat tekijät sekä riittämätön aikuisen tuki voivat kuitenkin vaikeuttaa oppimista koulussa ja vapaa-ajalla.

Varhan palveluissa tuetaan lasten ja nuorten oppimista monin eri tavoin: mm. terveydenhoitajat, lääkärit sekä kuraattorit ja psykologit toimivat kouluilla ja oppilaitoksissa ja tukevat lapsia sekä perheitä oppimiseen liittyvissä haasteissa.  Jokaisen perheen ja lapsen tilanne arvioidaan ja kartoitetaan yksilöllisesti. Koulun opettajat ja muu henkilöstö ovat keskeisessä osassa koordinoimassa lapsen oppimisen tukea yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja pohtimassa mahdollisia tukitoimia yhdessä perheen kanssa . 

Ennaltaehkäisevä perhetyö perheiden tukena

Entä jos lapsen elämäntilanne, esimerkiksi lapsen tai vanhemman sairaus tai taloudellinen tilanne vie lapsen voimavaroja tai vaikeuttaa lapsen koulunkäyntiä? Miten perheitä tuetaan?

Jos koulun tai vanhemman omat tukitoimet eivät ole riittäviä, perhe voi myös ottaa yhteyttä perhekeskukseen. Kaarinan, Paimion ja Sauvon alueen perhekeskuksen perheohjaajan Ilona Lähteenmäen mukaan perheitä voidaan tukea myös esimerkiksi ennaltaehkäisevän perhetyön keinoin.

- Perheohjaaja keskustelee puhelimessa tai tapaamisella kotikäynnillä tai toimistolla vanhemman ja lapsen kanssa. Usein on tärkeää voida keskustella asiasta, rauhoittaa ja pohtia, mikä on tavallista ja tyypillistä ikään liittyvää ja miten vanhempi voi toimia tilanteessa, Ilona Lähteenmäki avaa.

Vanhemmat voivat kokea olevansa vailla keinoja ja väsyneitä, jos lapsi ei esimerkiksi tee läksyjä tai kieltäytyy menemästä kouluun. Lapsella voi olla vaikeuksia kaverisuhteissa tai tilanteisiin on liittynyt kiusaamista tai lapsi on paljon puhelimella ja sanoo, että kaikki kaveritkin ovat somessa. Perheessä voi olla riitaa arjen rutiineista, kotitöistä ja säännöistä. Vanhemman ja lapsen kanssa voidaan työstää yhdessä sääntöjä ja pohtia, miten lapsi voi toimia ja miten voidaan vahvistaa vanhemman taitoja tukea lasta.

Tiiviissä yhteistyössä koulun henkilökunnan kanssa

Muita tilanteita, joissa perheohjaaja auttaa, on lapsen sairaus, joka pitkittyessään vaikuttaa koulunkäyntiin. Perheohjaajat tekevät sovitusti tiivistä yhteistyötä koulujen opettajien, kuraattorien ja terveydenhoitajien kanssa. Perheohjaaja voi olla kotona lapsen kanssa, tehdä läksyjä tai mennä käymään koululla lapsen kanssa. Jos vanhemman voimavarat ovat olleet pitkään kiinni lapsessa, ilman tukea vanhempi voi uupua.

- Vanhempi voi olla huolissaan lapsen käyttäytymisestä. Vanhemmat pohtivat usein, onko lapsi ahdistunut tai masentunut. Vanhempi voi olla pelästynyt myös omia tunteitaan tilanteessa, Ilona kuvaa.

Perheohjaajan kanssa käytyjen yhteisten keskustelujen avulla voidaan huomata, että lapsi jännittää esimerkiksi tulevia kokeita ja sosiaalisia tilanteita. Tunteille ja käyttäytymisellä löydetään uusia sanoja ja niitä opitaan ennakoimaan.

Ennaltaehkäisevän perhetyön palvelu on matalankynnyksen joustavaa palvelua ja usein lyhytkestoista. Toinen matalan kynnyksen palvelu on lapsiperheiden kotipalvelu. Palvelujen saatavuus ja luonne vaihtelevat Varhan eri alueilla, mutta tavoitteena on, että entistä varhaisemmin voidaan tarjota ennaltaehkäisevää tukea eikä vasta siinä kohtaa, kun muut tukitoimet eivät riitä. Lisätietoa palveluista Asiakasohjaus Soihdusta.

Tällä viikolla 18.–24.11.2024 vietetään lasten oikeuksien viikkoa. Vuoden 2024 Lapsen oikeuksien viikon teema on lapsen oikeus oppimiseen.

Lisätiedot: