Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.10.2024 10.14

Laitoskakarasta lastensuojelun kokemusasiantuntijaksi – Inka Kuusikosken tarina

Avainsanat:

Kokemusasiantuntija on henkilö, joka on koulutettu hyödyntämään omia elämänkokemuksiaan muiden tukemisessa tai esimerkiksi palveluiden kehittämisessä. Inka Kuusikosken tie on ollut pitkä mutta palkitseva.

Nainen ja tyttö pöydän ääressä

Kokemusasiantuntijalla voi olla taustaa esimerkiksi mielenterveyden haasteista, päihderiippuvuudesta, somaattisista sairauksista tai lastensuojelusta. Kokemuksia voi olla myös esimerkiksi läheisen näkökulmasta.

Lastensuojelun kokemusasiantuntijoita käytetään esimerkiksi Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnassa, jossa Inka Kuusikoski on toiminut vuodesta 2023 lähtien.

- Minut on huostaanotettu mielestäni melko myöhään, vasta 16-vuotiaana. Ensimmäistä kertaa olin kuitenkin sijoitettuna 14-vuotiaana, ja sitä edelsi pitkä lastensuojeluasiakkuus, Inka aloittaa.

- Äidilläni, joka oli yksinhuoltaja, oli alkoholiriippuvuus, ja hän oli hyvin yksinäinen, eikä osannut pitää minusta huolta. Äitini oli silti maailman paras äiti, koska hän opetti, että olin arvokas ja sain olla sellainen kuin olen. Sain perintönä myös hänen empaattisuutensa ja tulevaisuudenjanonsa.

- Huostaanotto kuitenkin pelasti elämäni. En tiedä missä olisin ilman sitä - todennäköisesti yliannostuksen saaneena ojan pohjalla. Huostaanotosta alkoi notkahduksien kautta korjaava polku, joka on edennyt kohti lastensuojelun kokemusasiantuntijuutta, Inka kertoo.

Kokemusasiantuntija lastensuojelun tulkkina

- Lastensuojelun kokemusasiantuntijat toimivat eräänlaisina tulkkeina lasten, nuorten ja ammattilaisten välillä. Pystymme siirtymään ketterästi asetelmista toisiin, koska puhumme yhä sujuvaa ”laitoskakaraa”. Voimme toimia esimerkiksi jälkihuollon sosiaalityöntekijän tai ohjaajan työparina, ja auttaa heitä ymmärtämään paremmin nuoren tai lapsen kokemuksia, Inka jatkaa.

- Olen ollut monissa palavereissa ja verkostotapaamisissa, järjestämässä tapahtumia, pitänyt puheenvuoroja ja kouluttanut ammattilaisia sekä opiskelijoita. Se, että pääsen kokemusasiantuntijana toimimaan ja keskustelemaan ammattilaisten kanssa, on kohottanut itsekunnioitustani ja antanut syyn olla ylpeä itsestäni. 

- Toimin myös Varhan kokemusasiantuntijana, ja tulevaisuuden toiveeni on, että järjestökenttä ja Varha voisivat tehdä entistäkin tiiviimpää yhteistyötä. 

- Kokemusäänen kuuleminen lastensuojelussa on tärkeää. Me tiedämme, miltä tuntuu olla huostaanotettu. Me tiedämme, miltä tuntuu, kun omaa paikkaa ei oikein tahdo löytyä. Me tiedämme, millaista on, kun tuntuu ettei kukaan kuuntele ja on aivan yksin, Inka korostaa.

Kokemusasiantuntijatoiminta Varhalla

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella toimii koulutettuja kokemusasiantuntijoita. He ovat henkilöitä, joilla on kokemusta sairaudesta toipumisesta, kuntoutuksesta, sopeutumisesta tai läheisen roolista. Kokemusasiantuntijat toimivat monenlaisissa tehtävissä: asiakkaan vertaistukena, ryhmänohjaajana ammattilaisen rinnalla, kehittämistehtävissä sekä toiminnan arvioijina.

Kokemusasiantuntijan voi tilata tukemaan asiakasta tai kehittämään palveluita osoitteesta [email protected]. Kerro sähköpostissasi millaiseen tilanteeseen tarvitsisit kokemusasiantuntijan ja muut tilanteeseen liittyvät tarkemmat tiedot.

Kokemusasiantuntijoiden palkkioista ja muista asioista saat lisätietoa intrasta (hyvinvointialueemme >kokemusasiantuntijat).

Teksti: Jenni Tähkävuori

----------

Lastensuojelujärjestöjen kokemusasiantuntijatoiminnan etäaamukahvit

Erityisesti lastensuojelujärjestöjen kokemusasiantuntijatoiminnasta ja toimijoiden hyödyntämisestä voi kuulla lisää Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n ja Varhan etäaamukahveilla pe 1.11. kello 9–10. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 30.10. Tilaisuus järjestetään Teamsissa.

Ilmoittaudu mukaan tästä viimeistään ke 30.10.