Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 16.5.2024 18.36

Koulukuraattorin kahvipöytäkeskustelut -podcast syntyi tarpeesta jakaa tietoa ja tukea vanhemmuutta

Avainsanat:

Kun lasten ruutuaika vähenee, keskittymiskyky paranee ja vaikutukset ovat heti nähtävissä myös kouluarvosanoissa. Samalla myös koululuokassa pitkäjänteisyys kasvaa ja tunnelma rauhoittuu. Muun muassa näistä teemoista keskustellaan Vähä-Heikkilän koulun kuraattori Juulia Salmisen podcastissa, jonka ensimmäinen jakso on nyt kuunneltavissa Spotifyssä.

Juulia Salminen Vähä-Heikkilän koulussa

Koulukuraattori Juulia Salminen

Ensimmäisessä podcast-jaksossa Juulian vieraana ovat Vähä-Heikkilän koulun 1. luokan opettaja Verna Aminoff ja 5.–6. luokan erityisopettaja Hanna-Kaisa Hirvinen. Aiheena podcastissa on ”Oppilaiden keskittyminen ja pitkäjänteisyys”.

- Digimaailma luo hektisyyttä, jossa keskittyminen kärsii. Lapsen kehittyvät aivot tottuvat nopeatempoisuuteen ja esimerkiksi koululuokkaan tämä tuo omat haasteensa. Opettajat tekevät luokassa paljon työtä keskittymisen hyväksi, Juulia Salminen taustoittaa ensimmäisen jakson sisältöä.

Koulukuraattorin työnkuvaan kuuluu myös yhteisöllinen työ. Ideana podcastin taustalla olikin tarve välittää tietoa oppilaille ja vanhemmuuden tueksi. Podcast tuntui tähän toimivalta kanavalta. Kun vielä Juulian esihenkilö innostui ideasta, mitään esteitä ei ollut.

Säännöllistä podcastin julkaisuaikataulua Juulia ei vielä lupaa, mutta varmasti jaksoja tulee lisää.

- Tavoitteena on nostaa esille vanhemmuuteen, sen tukemiseen ja koulumaailmaankin liittyviä ajankohtaisia teemoja eri ammattilaisten kanssa keskustellen, hän kuvaa tulevia aiheita.

Juuia Salminen ja Vähä-Heikkilän koulun kaksi opettajaa istun puisen rakennuksen portailla.
Ensimmäisessä podcast-jaksossa Juulian vieraana ovat Vähä-Heikkilän koulun 1. luokan opettaja Verna Aminoff ja 5.–6. luokan erityisopettaja Hanna-Kaisa Hirvinen.

Vanhempien kiireiset vuodet lapsen lapsuutena

Juulia on tutustunut digitaalisuuteen liittyvään tutkimuksiin ja huomannut erityisesti, miten paljon älylaitteet vaikuttavat keskittymiseen. Hän on lähestynyt teemaa myös omien lastensa ja heidän koulutaipaleensa etenemisen kautta sekä pohtinut sitä, miten siihen voisi vaikuttaa.

Kiireisen arjen keskellä useamman lapsen perheessä vanhimman lapsen oletetaan pärjäävän ja kaikki huomio keskitetään vain nuorempaan lapseen. Arjen kiireisyys ei kuitenkaan saisi vaikuttaa lapsen lapsuuteen. Vanhemmat menevät Juulian mielestä helposti mukaan siihen, jos lapsi esimerkiksi sanoo kaikkien kavereidenkin olevan rajoituksitta somessa ja puhelimella.

Juulian ja oppilaiden yksilötapaamissa oppilaat kertovat väsymyksestään tai keskittymisvaikeuksistaan. Kun Juulia kyselee tarkemmin esimerkiksi heidän koulupäivän jälkeistä ajankäyttöään, selviää että se vierähtää lähes kokonaan puhelimella.

- Oppilas voi alkaa itsekin kyllästyä jatkuvaan puhelimen käyttöönsä, mutta hän ei omin avuin pysty siä vähentämään. Olen tällaisissa tapauksissa ollut yhteydessä oppilaan vanhempiin ja kertonut tilanteesta.

Juulian mukaan vanhemmat ovat suhtautuneet yhteydenottoihin kiitollisuudella.  He ovat olleet yllättyneitä ja luvanneet puuttua lapsen ruutuaikaan.

- Aiemmin vanhemmat ovat ehkä olleet päättäväisempiä, mutta myös olleet enemmän keskenään tekemisissä ja keskustelleet näistä asioista. Rajat ovat aina rakkautta, Juulia lisää.

Kuuntele lisää aiheesta: Koulukuraattorin kahvipöytäkeskustelut -podcast Open Spotifyssä: 

Open Spotifyn podcasteja voi kuunnella ilman kirjautumista Spotifyihin

Tutustu myös Juulian Instagramiin: