Kaksikieliset palvelut edistää sallivaa kieli-ilmapiiriä
Avainsanat:Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kaksikieliset palvelut ovat asiakkaiden, henkilökunnan ja johdon käytettävissä ja työskentelevät aktiivisesti hyvinvointialueen ruotsinkielisen palvelutarjonnan, palveluiden laadun ja asukkaiden yhdenvertaisuuden eteen.
Järjestämisen palvelut -tulosalueeseen kuuluva Kaksikieliset palvelut kehittää ja edistää kaksikielisyyttä sekä koordinoi ja neuvoo kaksikielisyysasioissa. Kaksikielisten palveluiden tiimissä työskentelee tällä hetkellä viisi henkilöä, joista kolme kokopäiväisenä ja kaksi osa-aikaisena.
Tulosryhmä vastaa kaksikielisten hyvinvointialueiden välisen yhteistyösopimuksen koordinoinnista, ja valmistelee juuri nyt kieliohjelmaa työryhmässä, jossa on edustajia kansalliskielilautakunnasta ja kaikista hyvinvointialueen tulosalueista.
– Tiimimme edistää sallivaa kieli-ilmapiiriä organisaation sisällä ja tukee johtoa, henkilökuntaa ja toimintaa liittyen ruotsinkielisiin palveluihin, kertoo Kaksikielisten palveluiden johtaja Karin Simola.
Kaksikieliset palvelut raportoivat säännöllisesti kansalliskielilautakuntaan ruotsin kielestä Varhan sisällä.
Lisäksi Kaksikieliset palvelut ylläpitää Fråga Annika (Kysy Annikalta) -palvelua.
90 kysymystä Annikalle
Fråga Annika (Kysy Annikalta) -palvelu käynnistettiin viimeinen päivä maaliskuuta 2023, ja se on saanut hyvän vastaanoton. Suurin osa palveluun yhteyttä ottaneista on Varhan asiakkaita, ja useimmiten kysymykset koskevat laskuja tai maksukattoa. Myös henkilökunnan edustajia on ollut yhteydessä erilaisissa asioissa, kuten käännöksissä. Yhteydenottoja on ollut yli 90 huhtikuusta syyskuun 2023 loppuun.
Kaikki, joilla on kysymyksiä ja jotka haluavat ilmaista ne ruotsiksi, voivat soittaa tai lähettää sähköpostia palveluun. Puhelinnumero on 040 749 3187, ja palvelu palvelee varmimmin maanantaista tiistaihin klo 10-11. Sähköpostiosoite on [email protected].
Jos tarvitsee apua ruotsinkielisten kysymysten kanssa liittyen Tyks-sairaalapalveluihin, voi myös ottaa yhteyttä Wiveka Kauppilaan, ruotsinkielisten palveluiden koordinaattoriin. Kauppila tavoitetaan puhelimitse numerosta 050 577 0625 ja sähköpostitse [email protected].
Kaksikielisten hyvinvointialueiden yhteistyö tiivistyy
Kaikki Suomen kaksikieliset hyvinvointialueet (yhteensä seitsemän) sekä HUS ja Helsingin kaupunki ovat parhaillaan laatimassa yhteistyösopimusta ruotsinkielisistä palveluista.
Sopimuksen tarkoitus on turvata ruotsinkielisten kielellisten oikeuksien toteutuminen sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on vastuu sopimuksen valmistelun koordinoimisesta.
– On sovittava ainakin ruotsinkielisistä vammaispalveluista, mutta myös muista palveluista kuten esimerkiksi päihdehuollon erityisen vaativista palveluista, lastenpsykiatrian ympärivuorokautisesta hoidosta sekä tietyistä lastensuojelupalveluista, Karin Simola sanoo.
Valmistelutyö aloitettiin jo vuoden 2022 keväällä ja oli kiihkeimmillään vuoden 2023 keväällä. Sopimuksen hyväksyy jokaisen organisaation ylin päättävä elin. Parhaillaan odotetaan sosiaali- ja terveysministeriön vastausta sopimusosapuolten viralliseen kuulemispyyntöön.
Sopimus on puitesopimus ja siihen viitaten solmitaan palvelusopimuksia niistä yksittäisistä palveluista, joiden osalta yhteistyötä tehdään.
Kunkin hyvinvointialueen kansalliskielilautakunta seuraa jatkossa sopimuksen toteutumista.
Kieliohjelma etenee
Kaksikieliset palvelut valmistelee parhaillaan koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kattavaa kieliohjelmaa.
– Kieliohjelma on ohjausasiakirja, joka auttaa sekä johtoa että henkilöstöä tarjoamaan parempaa palvelua molemmilla kielillä ja lisäämään ymmärrystä kansalliskielistä, kertoo erityisasiantuntija Wiveka Kauppila.
Kielelliset oikeudet on toteutettava, jotta potilas- ja asiakasturvallisuus voidaan taata. Kieliohjelmaan kuuluu kielilähettiläitä, jotka nimetään koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Kielilähettiläitä ja yhteyshenkilöitä on jo olemassa Tyks-sairaalapalveluissa, jossa kieliohjelma on luotu aikaisemmin.
Kieliohjelman pohjan odotetaan olevan valmis vuodenvaihteen 2023-24 jälkeen.
Kaksikielistä sote-keskusta suunnitellaan Kaskenmäelle
Turun Kaskenkatu 13:een suunnitellun Kaskenmäen sote-keskuksen toiminnallinen suunnitelma sisältää kaksikieliset sosiaali- ja terveyspalvelut, erikoissairaanhoidon palvelut ja sosiaalihuollon ruotsinkielisen asiakasohjauksen.
– Jos hankesuunnitelma, sisältäen toiminnallisen suunnitelman, hyväksytään Varhan valtuustossa, se tarkoittaa, että voimme parantaa kaksikielisiä palveluita ruotsinkielisille turkulaisille ja naapurikuntien asukkaille sekä suomenkielisille turkulaisille, yhteensä 30 000 asukkaalle. Suunnitelmaan sisältyy nykyaikaisia tilankäytön ratkaisuja, jotta palveluista saadaan asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman toimivia ja joustavia. Tämä on ensimmäinen yhteinen suunnitelma uudesta sote-keskuksesta Varhassa, sanoo Paraisten, Kemiönsaaren ja ruotsinkielisen Turun sote-keskus aluepäällikkö Miia Lindström.
Ruotsalaisuuden viikkoa vietetään "pokkaruotsi"-kahvitauoilla
Hyvinvointialueen ruotsalaisuuden viikon tiimi järjestää niin sanottuja "pokkaruotsi"-kahvitaukoja, ja kuka tahansa henkilökunnan jäsen voi tilata vetäjän mukaansa kahvitauolle juomaan kahvia ja puhumaan ruotsia yksikön tai tiimin kanssa. "Pokkaruotsi" tarkoittaa sitä, että kannattaa uskaltaa puhua ruotsia, vaikka ei ehkä osaisikaan ruotsia sujuvasti.
Lisäksi eri puolilla hyvinvointialuetta järjestetään erilaisia tapahtumia, muun muassa Tyksin sairaalamäellä Turussa, jossa henkilökunnalle ja ohikulkijoille jaetaan pinssejä ja Åbo Underrättelser -lehteä, ja ihmisiä kannustetaan kirjoittamaan ylös mielestään kaunein sana ruotsiksi.