Ikääntyneiden kuntoutus ja arviointi on tiimityötä
Avainsanat:Varsinais-Suomen hyvinvointialue aikoo ottaa niin sanotun kuntouttavan arviointijakson laajamittaiseen käyttöön ikääntyneiden palveluissa. Tässä jutussa tutustumme siihen, millaista on tehdä töitä kuntouttavan arviointijakson parissa.
Kello käy aamuyhdeksää ja uusi päivä valkenee Mynämäellä. Kunnanviraston rakennuksen toimistohuoneessa on käynnissä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kuntouttavan arviointitiimin aamupalaveri.
Kuntouttava arviointitiimi tarjoaa ikääntyneille henkilöille kuntoutusta heidän kotonaan ja arvioi samalla, mitä palveluita ikääntynyt mahdollisesti tarvitsee jatkossa. Mynämäellä tukikohtaansa pitävä tiimi vastaa Mynämäen, Maskun ja Nousiaisten alueesta.
− Kokoonnumme tänne aina aamulla ja käymme läpi sen päivän asiakkaiden asiat, toimistohuoneen tietokoneella istuva lähihoitaja Elena Saaresranta kertoo.
Saaresrannan lisäksi huoneessa istuvat lähihoitajat Katja Kaitanen ja Anni Kankarjärvi sekä tiimin esihenkilö, vastaava sairaanhoitaja Hanna Vesterinen. Hetken päästä seuraan liittyy myös fysioterapeutti Tomi Miehelä.
Yhteinen aamupalaveri on tärkeä, koska silloin tiimi on koolla ja saa muodostettua yhteisen tilannekuvan ennen kuin kukin lähtee kierrokselle asiakkaiden luokse.
− Meillä on tosi hyvä työyhteisö ja hyvä henki. Autamme toisiamme ja työmme on yhteistä. Asiakkaita koskevat asiat päätetään yhdessä, eikä kukaan sooloile, Katja Kaitanen sanoo.
Elena Saaresranta on Mynämäki-Masku-Nousiaisten kuntouttavan arviointitiimin uusin jäsen. Hän sanoo, että työkavereiden tuki oli erityisen tärkeää, kun hän teki ensimmäisiä arviointejaan asiakkaiden palvelutarpeesta.
− Kun tulin tähän, ajattelin alkuun etten ikinä pysty tekemään niitä arviointikäyntejä koska niissä pitää tietää niin paljon siitä asiakkaasta. Mutta sain apua ja selvitin asioita, ja nyt osaan jo senkin homman.
Juuri uuden oppiminen ja oman osaamisen kehittäminen nousevat esille, kun Mynämäki-Masku-Nousiaisten kuntouttavan arviointitiimin työntekijät listaavat työnsä hyviä puolia. Myös työn vaihtelevuus, monipuolisuus ja vapaus suunnitella omia työpäiviään mainitaan.
Lisäksi asiakkailta saadut kehut lämmittävät mieltä.
− Kuntoutettavat asiakkaat ovat usein tosi tyytyväisiä, että he saavat kotiinsa jumppaa ja kuntoutusta. Olemme saaneet todella paljon kiitosta siitä, että tämä palvelu tulee kotiin eikä tarvitse lähteä mihinkään, Katja Kaitanen sanoo.
− On motivoivaa ja palkitsevaa, kun näkee asiakkaissa kuntoutuksen tulokset, Anni Kankarjärvi lisää.
Mynämäki-Masku-Nousiaisten kuntouttavan arviointitiimin työntekijät käyvät siis asiakkaiden kotona tarjoamassa kuntoutusta ja tekemässä arviota palvelutarpeesta. Kuntouttava arviointijakso voidaan kuitenkin toteuttaa myös erillisessä siihen tarkoitetussa yksikössä. Yksi sellainen yksikkö sijaitsee Uudessakaupungissa, ja sen nimi on Kuunari.
Kuunarissa lähihoitajana työskentelevä Johanna Nieminen kertoo, että hän viihtyy työssään erinomaisesti.
− Minä tykkään tästä. Minulle riittää, kun saan asiakkailta kivan palautteen tai asiakas sanoo vaikka että olipas mukava päivä. Juttelen paljon asiakkaiden kanssa. Ei vie montaa minuuttia aikaa jutella pieni hetki, ja se parantaa heidän päiväänsä.
Vaikka Nieminen viihtyykin asiakkaiden kanssa, ovat työn parhaita hetkiä, kun asiakas pääsee palaamaan kotiin kuntouttavan arviointijaksonsa päätteeksi.
− Silloin minulle tulee aina itku, mutta olen silti hyvillä mielin. Se tarkoittaa, että olemme jälleen kerran onnistuneet.
Jos kiinnostuit kuntoutus- ja arviointipalveluista työpaikkana, voit täyttää työhakemuksen Varhan ikääntyneiden palveluiden jatkuvan työnhaun verkkosivulla. Löydät jatkuvan haun täältä: Varhan ikääntyneiden palvelut, jatkuva haku (Kuntarekry)
Kuntouttava arviointijakso
- Kuntouttava arviointijakso on yli 65-vuotiaalle asiakkaalle suunniteltu jakso, jonka tarkoituksena on saada kokonaiskuva asiakkaan arkisuoriutumisesta sekä arvioida hänen toimintakykyään ja palvelutarpeitaan. Jakson aikana toteutetaan tavoitteellinen ja suunnitelmallinen kuntoutusjakso yhteistyössä asiakkaan kanssa.
- Kuntouttava arviointijakso voidaan toteuttaa joko asiakkaan kotona tai erillisessä siihen tarkoitetussa yksikössä. Kuntouttavan arviointijakson toteuttaa moniammatillinen tiimi.
- Jakson tavoitteena on parantaa asiakkaan kokonaisvaltaista toimintakykyä ja edesauttaa hänen pärjäämistään itsenäisesti tai mahdollisimman vähäisin avuin.
- Kuntouttava arviointijakso joko kotona tai yksikössä on edellytys sille, että asiakas voi saada Varhan säännöllisiä kotiin tuotavia palveluita.
- Asiakas ei voi itse suoraan ilmoittautua kuntouttavalle arviointijaksolle, vaan hänet voidaan ohjata kuntouttavalle arviointijaksolle palveluohjauksen päätöksellä esimerkiksi jos hän kotiutuu sairaalasta tai hänen toimintakykynsä heikentyy ja kotona selviytyminen vaarantuu. Sellaisten ikääntyneiden, jotka eivät vielä saa Varhan ikääntyneiden palveluita, tulee ensin ottaa yhteyttä Varsinais-Suomen ikääntyneiden keskitettyyn asiakasohjaukseen.
- Kuntouttavasta arviointijaksosta peritään hyvinvointialueen määrittämä palvelumaksu.
- Tästä linkistä pääset lukemaan lisää kuntouttavasta arviointijaksosta: Ikääntyneiden kuntoutus ja arviointi
Teksti ja kuvat: Mikael Piippo, Varha
Tässä jutussa kerroimme, millaista on työskennellä kuntouttavan arviointijakson parissa. Tämä oli kolmas ja viimeinen osa kuntouttavaa arviointijaksoa esittelevässä juttusarjassa. Juttusarjan ensimmäisessä osassa 10.4. kerroimme kotona toteutettavasta kuntouttavasta arviointijaksosta: Kuntouttava arviointijakso antaa eväät kotona pärjäämiseen. Sarjan toisessa osassa 17.4. esittelimme kuntouttavan arviointiyksikön toimintaa: Kuntouttavassa arviointiyksikössä korostuu omatoimisuus.