Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.1.2023 07.56

Saattohoito ja palliatiivinen hoito

Hyvä kuolema kuuluu kaikille

Avainsanat:

Uudella hyvinvointialueella vaativakin palliatiivinen hoito halutaan ulottaa koko alueelle.

Ylilääkäri Outi Hirvonen ja palveluesimies Satu Laine

Ylilääkäri Outi Hirvonen (vas.) ja palveluesimies Satu Laine

Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa kehitetään Varsinais-Suomessa vauhdilla. Ideana on, että laadukas hoito tavoittaisi kaikki sitä tarvitsevat, asuinkunnasta riippumatta.

Tyksin palliatiivisen keskuksen ylilääkärin Outi Hirvosen mukaan tällä hetkellä hoidon saatavuus riippuu ihmisen asuinkunnasta. Perustason hoitoa saa kaikissa kunnissa, mutta erityistason hoidossa on puutteita ja alueellista epätasa-arvoa. Vaativaa hoitoa saa varmimmin Turussa, Salossa ja Uudessakaupungissa.

Uudella hyvinvointialueella palliatiivisen hoidon kuntarajat halutaan kaataa. Tyksin palliatiivinen keskus ja Turun kaupungin saattohoidon toiminnot yhdistyvät noin 100 hengen yksiköksi. Ideana on tarjota tukea koko maakuntaan.

– Tavoitteena on, että jokainen hyvinvointialueen ammattilainen tietää, että meille voi soittaa ja pyytää apua, Turun kaupungilta hyvinvointialueelle siirtyvä palveluesimies Satu Laine sanoo.

Useimmiten potilas haluaa kuolla tutussa ympäristössä

Kaksikon mukaan palliatiivisen hoidon kehittämiseen Tyksin yhteistyöalueella (YTA-alueella) on saatu varaslähtö Sosiaali- ja terveysministeriön hankkeen turvin.

Vuoden 2022 alusta pyörineessä hankkeessa on koulutettu henkilöstöä YTA-alueella ja kehitetty palliatiivista kotisairaalatoimintaa. Siinä palliatiivinen hoito ja saattohoito tuodaan potilaan kotiin tai asumisyksikköön. Laine korostaa, että useimmiten potilas haluaa kuolla tutussa ympäristössä.

– Kotiin vietäviä palveluita pitää kehittää myös väestön vanhenemisen takia. Vuodepaikat eivät riitä siihen, että kaikki kuolevat tuotaisiin sairaalaan, Hirvonen lisää.

Kaksikko korostaa, että laadukas ja kaikki tavoittava saattohoito on merkityksellistä myös kuolevan henkilön läheisille. Epäonnistunut hoito jättää pitkät jäljet.

– Hyvä saattohoito on tulevien sukupolvien traumojen ennaltaehkäisyä, Hirvonen summaa.

Varsinais-Suomessa on hyvät lähtökohdat palliatiivisen hoidon kehittämiselle

Kaksikon mukaan palliatiivisen hoidon osaamista on kunnissa paljon. Siihen on satsattu vuodeosastoilla ja asumispalveluyksiköissä, ja kotisairaaloita on perustettu. Tämän osaamisen päälle on hyvä rakentaa.

Tasalaatuinen palliatiivinen hoito koko hyvinvointialueella vaatii heidän mukaansa paljon työtä: koulutusta ja tiivistä yhteistyötä sekä riittävästi saattohoidon taitavia ammattilaisia.

– Lähtökohta on hyvä, koska joka ainoa ammattilainen haluaa hoitaa potilaansa hyvin loppuun asti, Laine sanoo.