Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.5.2024 08.19

Fysioterapeuttien suoravastaanotoilta nopea apu tuki- ja liikuntaelinvaivoihin

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on hyviä kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanotoista. Hyötynä on esimerkiksi nopeus – tuki- ja liikuntaelinoireissa (tule-oireissa) vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä, kun lääkärin vastaanotolle voi joutua jonottamaan pidempään. Suoravastaanotolla pystytään nopeasti puuttumaan asiakkaan tule-oireeseen sekä parantamaan toimintakykyä ja elämänlaatua.

Fysioterapeutti Taija Iivonen ohjeistaa asiakasta.

Fysioterapeutti Taija Iivonen ohjeistaa asiakasta.

Tuki- ja liikuntaelinoireiset ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin suoravastaanotolle tietyin yhdessä sovituin kriteerein. Vastaanotoille ohjataan pääsääntöisesti 16–75-vuotiaita, joilla on akuutti alle kolme kuukautta kestänyt tuki- ja liikuntaelinvaiva.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat lähes eniten työikäisten sairauspoissaoloja ja isoja kustannuksia yhteiskunnalle. Ne ovat myös yksi yleisimmistä terveyskeskuslääkärikäyntien syistä. Fysioterapeuttien suoravastaanotoilla terveysaseman palvelut voidaan kohdentaa asiakkaiden tarpeiden mukaan, asiakkaan hoitopolku lyhenee, resurssit kohdentuvat tarkemmin ja tarvittaessa lääkärin konsultaatio onnistuu nopeastikin.

Suoravastaanotolle varataan aikaa tunti

Fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan tavoitteena on saada nopeasti helpotusta kipuun ja käynnistää kuntoutuminen. Nopea apu vaikuttaa siihen, että ongelmat eivät ehdi pitkittyä odottaessa. Vastaanotolla fysioterapeutti tutkii asiakkaan, antaa ohjeet ja arvioi jatkohoidon tarpeen.

Fysioterapeutin suoravastaanottokäyntiin varataan aikaa tunti. Sen aikana ehditään käydä läpi mm. lääkkeettömiä keinoja lievittää kipuja ja ohjeita vaivan omatoimiseen kuntouttamiseen. Fysioterapeutti voi tarvittaessa myös kirjoittaa enimmillään viisi päivää sairauslomaa, toimintakykyä tukevien palvelujen päällikkö Marja Alila kertoo.

Yleensä suoravastaanottoon kuuluu myös toinen käynti, joka voi olla esimerkiksi kontrollisoitto.

Fysioterapeutti erikoistuu tuki- ja liikuntaelinsairauksien suoravastaanottoon erillisessä koulutuksessa. Koulutuksen aikana käydään läpi mm. erilaisia hälytysmerkkejä, joiden perusteella arvioidaan oireiden taustalla mahdollisesti olevia vaikeampia sairauksia. Jos asiakkaalla on monimutkaisempi selkä-, niska- ja hartiaseudun ongelma, hänet ohjataan aina lääkärille. Fysioterapeutti pystyy hyvin arvioimaan, milloin asiakas tulee ohjata lääkärin vastaanotolle. Lisäksi hän voi myös edelleen konsultoida suoravastaanotolle saapuvan asiakkaan asioissa lääkäriä esimerkiksi kipulääkkeistä. Suoravastaanotolla käyneistä asiakkaista kuitenkin vain pienellä osalla on tarvetta lääkärin jatkohoitoon.

Osassa Varhan alueen kunnista fysioterapeuttien suoravastaanotot ovat olleet käynnissä jo vuosia. Asiakkailta saatu palaute on ollut myös kaikin puolin positiivista. Moni kertoo olleensa aluksi epäileväinen, mutta käynnin jälkeen toteaa, että mihin tässä lääkäriä olisikaan tarvittu? Hyvä, että tulin tänne!

Tiesitkö?

  • Suoravastaanotolle ohjaudutaan ottamalla yhteyttä terveyskeskuksen hoidon tarpeen arvioon. Osalla alueista on suora numero tuki- ja liikuntaelinoireisten hoidon tarpeen arviointiin, jolloin arvion tekee fysioterapeutti
  • Fysioterapeutin suoravastaanoton asiakkaalla on yleisimmin selkä-, niska-, olkapää-, polvi- ja lonkkakipuja, myös erilaiset lihas- ja jännekivut arvioidaan fysioterapiassa 
  • Vastaanotolle pääsee 1–3 arkipäivässä
Fysioterapeutti Taija Iivonen