Ankkuri-tiimi koulujen apuna
Avainsanat:Turun Ankkuritoiminta järjesti Turun Vimmassa ensimmäisen Ankkurikahvitilaisuuden Turun, Raision, Ruskon, Naantalin, Kaarinan, Liedon, Paimion, Sauvon, Nousiaisten, Maskun ja Mynämäen kuntien alueen koulujen rehtoreille ja koulutuspäälliköille. Tilaisuus oli odotettu ja paikalla oli runsaasti osallistujia, osa oli mukana etänä.
Moniammatillinen Ankkuri-tiimi esitteli tilaisuudessa itsensä ja kertoi keskeisitä toimintatavoistaan. Lisäksi käytiin läpi erilaisia kuvitteellisia esimerkkejä koulun arjesta ja pohdittiin, miten niissä toimitaan.
Kahveille on tulossa jatkoa – seuraavat Ankkurikahvit järjestetään koulujen kuraattoreille sekä koulujen Kiva-koulua järjestäville opettajille ensi vuoden tammikuussa.
Ankkurityötä tehdään moniammatillisesti Varhan sosiaalityöntekijöiden ja -ohjaajien, psykiatrisen sairaanhoitajan, poliisin ja nuorisotyön yhteistyönä. Yhteistyössä on mukana myös 3. sektori.
Konsultoida voi aina
Turun ankkuritiimi keskittyy alle 18-vuotiaiden rikolliseen käyttäytymiseen ja alaikäisten rikosten uhrien sekä heidän perheidensä tukemiseen. Lisäksi ankkuritiimi työskentelee lapsiperheiden kanssa, joissa esiintyy perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa.
Ankkurikahvitilaisuudessa komisario Juhani Malmberg ja johtava sosiaalityöntekijä Reetta Rosenberg ohjeistivat koulujen henkilökuntaa konsultoimaan neuvottomuutta aiheuttavissa tilanteissa.
- Poliisia voi konsultoida ennen rikosilmoituksen tekemistä. Rikosilmoituksissa on tärkeää huomioida, että sen tekee henkilö, joka on nähnyt tapahtuman tai kuka siitä saa ensimmäisenä siitä tiedon. Rikoksista ilmoitusvelvollisuuteen kuuluvat mm. pahoinpitely ja vaaran aiheuttaminen, Juhani Malmberg korostaa.
Jos rikosilmoitus tehdään, pitää alaikäisestä lapsesta tai nuoresta tehdä myös lastensuojeluilmoitus. Jos lapsen tilanne vaatii lastensuojeluilmoituksen tekemistä, on se tehtävä, vaikka muu lainsäädäntö säätäisi asian salassa pitämisestä.
- Myös lastensuojeluilmoituksen on velvoitettu viipymättä tekemään henkilö, joka on saanut tietoonsa mahdollisen lastensuojelun tarpeen. Ilmoitus tulee tehdä siinäkin tapauksessa, vaikka lapsi tai perhe toivoisivat ettei ilmoitusta tehdä. Ilmoituksen tekemistä ei voi delegoida eteenpäin. Viranomainen tekee sen aina myös omalla nimellään, Reetta Rosenberg kertoo.
Ilmoitusten perusteella tiimi arvioi jatkotoimenpiteiden tarpeen. Usein sosiaalihuolto ja poliisi tapaavat nuoren ensimmäistä kertaa yhdessä.
Turun Ankkuri-tiimin erityisnuorisotyöntekijä Janette Salminen kertoi yksilöohjauksen ohella jalkautuvansa kouluihin ja muutenkin kentälle.
- Voimme esimerkiksi koulun kuraattorin kanssa pitää luokissa eri teemoihin pohjautuvia kasvatustunteja, esimerkiksi väkivallan vastaisen työskentelyn tukena.
Varsinais-Suomen sovittelutoimiston johtava sovitteluohjaaja Nina Koistinen mainitsi, että sovittelualoitteen voi tehdä, vaikka tapauksesta olisi tehty rikosilmoituskin. Sovitteluun sopivia tilanteita ovat esimerkiksi toistuvat yhteenotot, toisen henkilön vähättely, töniminen, kuvien levittäminen somessa, pahoinpitely jne. Sovittelutoimiston henkilökunta voi hoitaa asioita eteenpäin ja näin helpottaa koulujen henkilökunnan työmäärää.
Ankkurityö on poliisilaitoksilla tapahtuvaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikollisuuden ehkäisyyn liittyvää moniammatillista toimintaa. Ankkuritoiminnassa pyritään ehkäisemään myös väkivaltaista radikalisoitumista. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Ankkurin teemoihin kuluu lisäksi lähisuhdeväkivallan ehkäisy ja torjunta. Mukana ovat Varhan työntekijöiden lisäksi, poliisi ja nuorisotyö.
Ankkuritiimin tavoitteena on ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä tavoittaa huolta aiheuttavia nuoria ja ohjata heitä oikeiden palvelujen pariin.
Ankkuri-toimintaa järjestetään Varhan alueella Turun lisäksi Salon, Loimaan, Uudenkaupungin, Paraisten ja Kemiönsaaren poliisiasemilla.
Lisätietoa Ankkuritoiminnasta:
Varsinais-Suomen sovittelutoimisto:
Varhan sähköisen asioinnin lomakkeet > Lasten, nuorten ja perheiden palvelut > Sähköinen asiointi ja lomakkeet | Varha