Skip to main content

This website is under construction. We are continuously adding more information in English. We apologize for the inconvenience this might cause and thank you for your patience.

Kaksikielinen Varha

Varha on kaksikielinen hyvinvointialue, ja tavoitteenamme on turvata asukkaillemme laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut suomeksi ja ruotsiksi. Kaksikielisyys on keskeinen osa Varhan strategiaa, ja kehitämme jatkuvasti ruotsinkielisiä palveluita asiakkaiden kielellisten oikeuksien turvaamiseksi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on kaksikielinen hyvinvointialue, jossa suomi on enemmistö- ja ruotsi vähemmistökieli. Noin 5,7 prosenttia alueen väestöstä on ruotsinkielisiä. Kaksikielisyys on Varhassa lakisääteinen velvoite, ja tavoitteena on turvata asukkaille yhdenvertaiset ja saavutettavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut molemmilla kansalliskielillä.

Yhdenvertaisuus koskee myös kieltä: jokaisella on oikeus saada palvelua suomeksi tai ruotsiksi. Kielioikeudet liittyvät paitsi kielelliseen tasa-arvoon, myös palvelujen laatuun ja asiakaslähtöisyyteen.

Hyvinvointialueen tulee varmistaa, että palvelua saa valitsemallaan kielellä ilman erillistä pyyntöä. Panostamme kielitietoiseen johtamiseen, henkilöstön kielitaitoon ja kaksikieliseen palveluverkostoon yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Lisäksi Varha vastaa kaksikielisten hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän ruotsinkielistä palveluita koskevan yhteistyösopimuksen laatimisen koordinoimisesta.

Valtakunnallinen koordinaatiovastuu

Varha vastaa kaksikielisten hyvinvointialueiden välisen yhteistyön koordinoimisesta. Tässä tehtävässä painopiste on erityisesti ruotsinkielisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamiseen liittyvässä yhteistyössä.

Kaksikielisten hyvinvointialueiden yhteistyösopimus kokoaa yhteen seuraavat alueet:

  • Varsinais-Suomi
  • Itä-Uusimaa
  • Länsi-Uusimaa
  • Keski-Pohjanmaa
  • Kymenlaakso
  • Pohjanmaa
  • Vantaa-Kerava
  • Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä

Kansalliskielilautakunta

Jokaisella kaksikielisellä hyvinvointialueella toimii kansalliskielilautakunta, jonka tehtävänä on arvioida ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta ja laatua sekä edistää kielioikeuksien toteutumista. Lautakunta huolehtii myös siitä, että ruotsia osaavaa henkilöstöä on riittävästi alueen tarpeisiin.

Kansalliskielilautakunta seuraa kaksikielisyyden toteutumista ja julkaisee vuosittain raportin kielellisten oikeuksien toteutumisesta hyvinvointialueen palveluissa. 

Lisää tietoa kansalliskielilautakunnasta

Kaksikielisten palveluiden tiimi

  • on asiakkaiden, henkilökunnan, johdon ja muiden sidosryhmien käytettävissä​
  • edistää määrätietoisesti sekä seuraa ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta ja palvelujen laatua sekä asukkaiden yhdenvertaisuutta​
  • kehittää, koordinoi ja edistää kaksikielisyyttä sekä toimii neuvonantajana kaksikielisissä asioissa​
  • koordinoi kieliohjelmaa ja sen toimeenpanoa sekä kielilähettiläiden työtä​ 
  • luo positiivista kieli-ilmapiiriä ja tukee henkilökuntaa ja toimintaa kaksikielisyyteen liittyvissä asioissa​
  • ylläpitää Fråga Annika -palvelua

Fråga Annika -palvelu

Fråga Annika -palvelusta saat apua muun muassa kaksikielisyyttä koskeviin kysymyksiin ja voit kysyä ruotsiksi laskutuksesta ja yhteystiedoista. Palvelu on suunnattu sekä hyvinvointialueen asukkaille että henkilökunnalle.

Kieliohjelma

Varhan kieliohjelma linjaa konkreettisia toimenpiteitä, joilla kaksikielisyyttä edistetään osana hyvinvointialueen toimintaa ja palvelutuotantoa. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kieliohjelma hyväksyttiin Varhan aluehallituksessa 27.8.2024.

Katso koko Varhan kieliohjelma: