Hoppa till huvudinnehåll

Stödfamiljsverksamhet

Stödfamiljsverksamhet är socialservice i enlighet med socialvårdslagen eller barnskyddslagen. Som förälder kan du också själv ansöka om den här stödformen för att få avlastning i vardagen. Syftet med verksamheten är att stödja föräldrarnas förmåga att hantera sin situation och sitt föräldraskap samt att främja och stödja barnets uppväxt och utveckling.

Stödfamilj kan behövas när barnet har behov av särskild vård, när en förälder har otillräckliga resurser, när barnet har invandrarbakgrund/behöver hjälp med kulturell anpassning, eller när en plötslig kris uppstår i barnets familj, eller vid andra svåra livssituationer som gör att barnet behöver kompletterande vård i familjemiljö. Ofta är familjens eget närståendenätverk långt borta eller så har de närstående inte möjlighet att fungera som stöd för familjen i den utsträckning som behövs.
 

Stödfamiljsverksamhet stärker föräldrarnas resurser och föräldraskap, och stödfamiljen stöder särskilt barnets uppväxt och utveckling. Syftet med stödfamiljsverksamheten är att stödja familjer i utmanande situationer så att föräldrarna i fortsättningen klarar sig på egen hand.

Att vara stödfamilj innebär att man finns där för barnet, gör saker tillsammans med barnet och delar såväl glädje som sorg. Det viktigaste är att ha roligt tillsammans och att göra något meningsfullt som inte behöver vara dyrt eller svårt att arrangera. Barnet besöker oftast stödfamiljen en helg i månaden och om möjligt  oftare under semestertider. Stödfamiljsverksamheten är planerad och målinriktad. För verksamheten fastställs tydliga och konkreta mål samt tillvägagångssätt, som följs upp och utvärderas. Vi önskar att stödfamiljerna kan förbinda sig till verksamheten  minst ett år.

Vem kan bli en stödfamilj?

En barnfamilj, ett par eller en person som bor ensam kan bli stödfamilj. Stödfamiljer behöver inte ha någon utbildning inom det pedagogiska och/eller sociala området. Grunden för en lyckad stödfamiljsverksamhet är intresse för att ta hand om barnet och ge barnet ett mångsidigt stöd, förmåga och vilja att möta barnets och familjens behov även i krävande situationer samt förmåga att ta emot och be om stöd. En stödfamilj består av ansvarstagande vuxna med stabil ekonomi och livssituation, god hälsa och trygga relationer. Den vuxna behöver ha tillräckligt med tid för barnet  och kunna möta barnets behov med en positiv och stöttande attityd.

Alla medlemmar i stödfamiljen måste vara redo att ta emot barnet. Barnet behöver inte få ett eget rum, så länge sovplatsen är lugn och trygg.

Inledande utbildning för stödfamiljer ordnas några gånger i året. Information om kommande utbildningar finns i utbildningskalendern.

Hur blir man en stödfamilj?

Kontakta oss om du är intresserad av stödfamiljsverksamhet.