Hyppää pääsisältöön

Kaikille avoin

Yleisötilaisuus: Antibioottiresistenssi – hiljainen pandemia

Tyks infektiot ja mikrobikeskus

Tapahtuman tiedot

Euroopan antibioottipäivää (European Antibiotic Awareness Day, EAAD) vietetään vuosittain 18. marraskuuta. Päivän tavoitteena on edistää antibioottien tarkoituksenmukaista ja vastuullista käyttöä. Näin voidaan ehkäistä antibioottiresistenssiä eli bakteerien kykyä vastustaa antibioottia ja säilyttää antibioottien teho mahdollisimman hyvänä myös tuleville sukupolville.

Aika

Osallistuminen

Läsnäolo

Järjestäjät

Tyks Infektiot ja Mikrobikeskus -huippuosaamisyksikkö.

Hinta

Ilmainen.

Antibiootteja voidaan edelleen pitää yhtenä lääketieteen merkittävimmistä keksinnöistä 1900-luvulla. Yhä useammat bakteerikannat ovat kuitenkin vuosikymmenten saatossa kyenneet kehittämään niitä kohtaan vastustuskyvyn. Resistenssitilanne on maailmanlaajuisesti pahenemassa. Tämä pandemia etenee piilossa, minkä vuoksi siihen ei reagoida yhtä lailla kuten vaikkapa epidemioina esiintyviin kulkutauteihin

Resistenttien bakteerien aiheuttamat infektiotaudit johtavat maailmassa noin 1,2 miljoonaan kuolemaan vuosittain. On ennustettu, että 2050 luku voi olla jopa 10 miljoonaa. Suomessa tilanne on vielä verrattain hyvä, mutta resistenssin torjuntaan tulee täälläkin kiinnittää enenevässä määrin huomiota. Esimerkiksi THL tiedotti lokakuussa 2024 ensimmäisestä makrolidi-antibiootille vastustuskykyisestä hinkuyskäkannasta, joka löytyi Turun yliopiston kansallisen hinkuyskän ja kurkkumädän asiantuntijalaboratorion tutkimuksissa. Ongelmalta ei siis voida täälläkään sulkea silmiä.

Tyks Infektiot ja Mikrobikeskus -huippuosaamisyksikkö järjestää tästä hiljaisesta pandemiasta yleisötilaisuuden 18.11.2024 klo 17.00 alkaen, jossa asiantuntijoina ovat:

  • dos. Antti Hakanen, tulosryhmäjohtaja, ylilääkäri, Tyks laboratoriot, Varha
  • dos. Mari Kanerva, ylilääkäri, Tyks Sairaalahygienia- ja Infektiontorjuntayksikkö, Varha
  • dos. Jari Jalava, johtava asiantuntija, THL

Tilaisuuden ajankohtaisissa puheenvuoroissa pureudutaan siihen, mitä mikrobilääke/antibiottiresistenssi oikeastaan tarkoittaa, käydään läpi tuoretta
Kansallista mikrobilääkeresistenssin torjuntaohjelmaa ja pohditaan, mitä jokainen meistä voi tehdä mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi.

Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla ja varsinainen luento-osuus alkaa klo 17.00.