Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 17.4.2024 10.39

Kohti helpommin saavutettavia sosiaalihuollon palveluja

Avainsanat:

Noin 1500 asiakaspuhelua kuukaudessa, 117 sote-alan ammattilaista ja toimintaa koko Varhan alueella 11 toimipisteessä (lisäksi neljän poliisilaitoksen yhteydessä toimivat Ankkuri-tiimit). Lähemmäs toiminnan alkaessa tavoitteeksi asetettua ”helpommin saavutettavat sosiaalihuollon palvelut” on selvästi jo päästy.

Asiakasohjaus Soihtu - Kundhandledningen Fackla – vägleder till rätta tjänster

Mistä on kyse?

Monialaisen sote-yksikön valmistelu käynnistyi vuoden 2022 syksyllä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Nimen Asiakasohjaus Soihtu - Kundhandledningen Fackla – vägleder till rätta tjänster yksikkö sai äänestyksen jälkeen maaliskuussa 2023. Sitä ennen ensimmäiset pilottitiimit olivat käynnistäneet toimintansa yhdentoista kunnan alueella.

Asiakasohjaus Soihtuun kannattaa olla yhteydessä, jos on huolta oman tai läheisen pärjäämisestä arjessa, lapsen hyvinvoinnista tai mielessä on kysymyksiä sosiaalihuollon palveluista. Yhteydenotto ei edellytä asiakkuutta sosiaalihuollossa tai lastensuojelussa. Myös viranomaisille ja yhteistyökumppaneille annetaan Soihdusta tarvittaessa neuvontaa ja ohjausta esim. tilanteissa, joissa pohditaan lastensuojeluilmoituksen tekemistä. Akuuteissa tilanteissa tulee olla edelleen yhteydessä sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Vuonna 2023 koko Varsinais-Suomeen

Yksikön pilottitiimit aloittivat maaliskuussa 2023 Salon, Someron, Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin, Laitilan, Pyhärannan, Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen alueella.

Kesäkuussa 2023 Soihtu-tiimien toiminta laajeni Pöytyän, Auran, Koski Tl:n, Liedon, Loimaan, Marttilan ja Oripään alueelle, ja toinen tiimi Naantalin, Raision ja Ruskon alueelle eli toimintaa oli jo 21 kunnan alueella.

Syyskuussa kaksikielinen tiimi alkoi palvella Kemiönsaaren ja Paraisten asukkaita ja myöhemmin myös muita Varhan ruotsinkielisiä asiakkaita.

Marraskuussa haltuun otettiin porrastetusti Turku – ensimmäiseksi palvelua tarjottiin lapsiperheille ja vuoden 2024 alusta myös muille ryhmille.

Varhassa poliisiasemille sijoittuva valtakunnallinen Ankkuritoiminta on myös osa Asiakasohjaus Soihtua. Toiminnalla edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia ja ennaltaehkäistään rikollisuutta ja jengiytymistä. Tällä hetkellä Ankkuritiimejä on Turun, Loimaan, Uudenkaupungin ja Salon poliisiasemilla - toimintaa ollaan laajentamassa koko Varhan alueelle. Työtä tehdään tiimeissä, joihin kuuluu alueesta riippuen asiantuntijoita poliisin lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluista sekä nuorisopalveluista.

Vuonna 2024 kehitetään sisältöjä ja yhtenäistetään menetelmiä

Toiminnan laajeneminen koko Varhan alueella on vaatinut paljon työtä, kun resursseja on organisoitu uudelleen ja kuntien toimintamalleista on siirrytty Varhan yhtenäiseen toimintaan.

- Haasteita on tuonut myös henkilöstön saatavuus. Vuosi 2023 meni toiminnan organisoitumiseen ja vuonna 2024 on päästy käsiksi toiminnan sisällön kehittämiseen, yhtenäisten menetelmien käyttöönottoon ja henkilöstön lisäkoulutukseen esim. väkivaltaan liittyviin teemoihin. Vuonna 2024 suunnitellaan myös siirtymistä alueellisesta palveluohjauksesta koko Varhan tasoiseen palveluohjaukseen. Lisäksi osana RRP-hanketta kehitetään Soihduissa työskentelevien sairaanhoitajien työtä. Kesäkuussa 2024 alkaa palvelutarpeen arvioinnin vaikuttavuuteen liittyvä tutkimus, jossa tehdään yhteistoiminta-alue (YTA)-tasoista vertailua Soihdussa tehtävän työn vaikuttavuudesta, asiakasohjauspäällikkö Johanna Lehtola kertoo.

Tutustu tarkemmin Asiakasohjaus Soihdun toimintaan

Sähköiset ilmoitukset/yhteydenottokanavat Soihtuun

Aukioloajat ja yhteystiedot: